Met je mooie, blauwe ogen…

Ik vind het onwaarschijnlijk leuk om briefjes en kaartjes te schrijven (en te krijgen). Sinds we verhuisden is onze verjaardagskalender kwijt, dus ik schreef de afgelopen tijd ook veel kaartjes niet. Lang niet iedereen heeft zijn verjaardag op Facebook staan, zo blijkt. Maar als ik eraan denk, maak ik serieus werk van felicitaties, condoleances, en harten onder de riem. En pasgeborenen krijgen altijd een persoonlijk verhaaltje met wat ik ze toewens.

Beroepsmatig komt het er niet zo vaak van om uit de losse pols, met pen en papier, kaartjes vol te schrijven. Op het Pulp Festival klom ik voor het eerst voor anderen in de pen en afgelopen vrijdag mocht ik weer. In mijn mooiste handschrift natuurlijk.

Richard Dols van Docfest nodigde mij uit voor BedTalks in The Student Hotel. Bedoeling was dat bezoekers eerst de documentaire Love Letters keken en dan door mij iets liefs lieten schrijven. Die volgorde werd niet altijd aangehouden. De eerste bezoeker zat al naast me voordat de film draaide. “Ik ben al sinds 1971 bij mijn vrouw. Ze is open en sympathiek en kunstenaar…”

Veel giechelende meiden aan tafel, die over hun lief niet veel meer wisten te vertellen dan dat hij zo’n mooie, blauwe ogen heeft en grappig is. Ik maakte er zoete gedichtjes van “Die blauwe ogen, wat ben ik blij dat die mij zien. Je staat voor me klaar, bent mooi, lief en spontaan, ik wil je nooit meer laten gaan.”

Al snel moest ik ‘liefdesbrief’ ruimer gaan opvatten dan dat ik in gedachten had. Een moeder liet mij schrijven aan haar ernstig zieke dochter. Een zoon liet mij schrijven aan zijn dementerende vader. Een student uit Jamaica die als vrijwilliger aan het werk was, vroeg of ik mijn brief wilde beginnen met ‘You’re the number one girl in my life’. De brief was voor zijn moeder. “What about your girlfriend?”, vroeg ik. “She knows, she definitely knows.”

Love letters to write

Advertenties

Wij gaan staken. Wie is wij?

Gisteren viel er een briefje uit mijn krant. Ik werd er een beetje droevig van en niet alleen vanwege het taalgebruik. Ik houd namelijk heel veel van de zaterdagkrant.

Lief dat ik de Heilige Hoofdletter krijg. Lief dat ik vooraf word gewaarschuwd. Maar er staat erg weinig informatie in het briefje om een oordeel te kunnen vellen. Nu weet ik niet aan wiens kant ik sta. Ik vermoed aan de kant van de zaterdagkrant.

Vanmorgen liep ik humeurig naar beneden, ingesteld op geen krant bij mijn ontbijt. De krant lag gewoon op me te wachten 🙂

20180224_104832

Interview met mezelf

Als voorzitter van de PR-commissie van JBS mag ik alle leden van die leuke, informele netwerkvereniging interviewen. Ik ben een open boek, maar misschien lees je in dit interview met mezelf toch nog iets over mij of mijn bedrijf dat je nog niet wist.

De juiste mensen kennen, daar kom je verder mee. En die mensen leer je kennen door te netwerken, een bezigheid die ik heel lang heb uitgesteld. Ik had een vreselijk beeld bij het woord ‘netwerkvereniging’. Ik zag arrogante mannen en vrouwen voor me in saaie outfits zwaaiend met hun visitekaartjes.

Bij JBS is dat dus niet het geval. De meeste leden zijn meer bezig met brengen dan met halen. De sfeer is huiselijk, de stijl informeel. Ik mocht al voor diverse JBS’ers aan de slag als blogger of als nieuwsbriefschrijver. Dus ben ik al vijf jaar lid van de club. En het zou zomaar kunnen dat ik nog vijf jaar blijf. Al vrees ik wel dat ik het vrijwilligerswerk voor de PR-commissie over een tijdje op moet geven wegens tijdgebrek.

Ga je een keer mee naar een bijeenkomst?

[Nee, deze blog is niet gesponsord door JBS.]

Advertenties

Cijfers zijn zeg maar niet echt mijn ding

In het kader van trap eens een open deur in: ik houd van taal. Van de Nederlandse taal, van de talen die ik in meer of mindere mate beheers en zelfs van talen waar ik niets van begrijp. Ik houd van het zoeken naar synoniemen, ik houd van rijmen en dichten, ik houd ervan hoe een tekst op muziek een heel andere lading kan krijgen en ik houd ongelofelijk veel van lezen.

Cijfers daarentegen… Ik snap niets van cijfers, ben er zelfs een beetje bang voor. Komen er in een gesprek meer dan vier getallen voorbij, dan hoor ik alleen nog maar ‘Bladiebladiebla. Kijk, een vogel!’

Bij de boekhouder, verzekeraar, notaris of aanverwante professional probeer ik mijn ik- begrijp-wat-je-zegt-gezicht in de plooi te houden, terwijl ik afdwaal naar die mooie zin uit dat ene liedje dat vanmorgen op de radio was.

Bij Twee voor Twaalf of Met het Mes op Tafel roep ik enthousiast de antwoorden naar de televisie. Al dan niet voorzien van onaardige krachttermen omdat de spelers een bepaalde schrijver niet kennen. Maar bij de rekensommetjes val ik stil, want dan gaan mijn hersens in een brain freeze.

Een geheugen voor cijfers heb ik niet. Na 37 jaar ken ik nog steeds mijn sofi niet uit mijn hoofd en laten we het vooral ook niet over mijn IBAN, kentekenplaat of BTW-nummer hebben. Zelfs mijn pincode ontschiet me wel eens. Maar vraag me iets over een boek dat ik tien jaar geleden las en je krijgt een gedetailleerd antwoord.

Ooit haalde ik een 2,7 voor wiskunde. Mijn gemene docent schreef naast dat cijfer ‘Jij hoort niet op het atheneum’. Ik probeerde niet te huilen. Dapper hield ik wiskunde in mijn pakket. Ik slaagde met een 5. Wat ook mijn eindcijfer was voor economie.

Ieder zijn talent, zal ik maar zeggen. Wat ik vooral ook nog wil zeggen:

Bedankt dat je er was in 2017. Fijn dat ik met je mee mocht denken en voor je mocht schrijven. Dankbaar dat ik de puntjes op jouw I’s mocht zetten en dat ik daarbij gewoon mezelf kon zijn: een open boek. 2017 was lief voor mij en dat kwam ook door jou.

Wens van Lieke Schrijft

P.S. Alle goeds…is wat ik je wens is een boekje van Ina Sipkes de Smit. Ik kreeg het ooit van een jongen waarmee ik regelmatig botste.

 

Advertenties

Verdwijntaal

20160509_125357_resized

Dit was vroeger mijn speelterrein.

Regelmatig hoor ik kinderen dingen naar hun ouders roepen, die niet in me opkwamen toen ik een kind was. Van ‘rot op’ via ‘fuck you’ naar ‘stomme klootzak/stom wijf ik haat je’.

Ik durfde zulke dingen niet eens te denken. Zou ik ze hebben uitgesproken, dan zou een welgemikte draai om mijn oren en een ‘voor straf niet meer buitenspelen’ mijn deel zijn geweest. En geloof me, dat was écht een straf in de jaren 80.

Wat zouden kinderen van nu eigenlijk antwoorden als je ze vraagt wat buitenspelen is? ‘Hangen en chillen’ misschien? Nieuwe woorden met nieuwe betekenissen.

Voor mij was buitenspelen een actief werkwoord: verstoppertje, tikkertje, stoepranden, elastieken, fietsen, rolschaatsen, in bomen klimmen en touwtje springen, om maar wat dingen te noemen.

Misschien verdwijnt het woord buitenspelen helemaal uit onze taal? Wat denken jullie?

 

Advertenties